2012. febr. 28.

Mézeskalács

Évek óta keresgélem a legjobb mézeskalács receptet, amivel végre olyan kalit süthetnék, ami nem csak a fa díszítésre alkalmas, mert olyan kemény :D

Idén végre ráakadtam egy cikkre a Femina.hu-n (Schuck Mária: Díszes Mézeskalácsok). Azt írja, hogy ez a tökéletes mézeskalács receptje. Igaza is volt. Kipróbáltam és tényleg puha maradt azután is a tészta, hogy kihűlt!!!

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

Kezdésképp itt is előveszem a jól bevált robotgépemet és a dagasztókart. A tartályba beleteszem a lisztet, porcukrot, fűszereket és a szódabikarbónát, majd összedolgozom alacsony fokozaton. Először a tojásokat dolgozom bele, majd a vajat és végül a megmelegített mézet. Ha nem válik el a tartály falától, kis lisztet szórjunk bele. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ha mégsem, tegyünk bele pici vajat, vagy langyos vizet. Ezután egy éjszakára tedd a hűtőbe pihenni.
Ne ijedj meg, ha másnapra kirepedezik, majd amikor gyúrod, újra bepuhul.



A tésztát szedd több, kisebb részre, s mindig csak eggyel foglalkozz. Mielőtt nyújtanád, pár percig kézzel gyurmázd, dagaszd, hogy kissé felmelegedjen, és nyúljon. Lisztezett lapon nyújtsd 6-8 mm vastagra, ha csak fára szeretnéd, lehet 3-4 mm is. Ezután lisztbe mártott formával szaggasd ki a mintákat.






Hagyj nagyobb helyet a tepsiben köztük, mert sütés közben megdagadnak!!! Én a felesnél alacsonyabb hőfokon szoktam sütni, mert így nem ég meg, és nem is szárad ki. Sajnos nagyon hamar megég, vigyázni kell vele!








Miután kihűlt, tegyük be fóliába, mert ugyan nem keményedik meg, de a levegőn hagyott mézeskalács kiszáradhat!!!










Utána jöhet a díszítés!!!!!!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése